Ekonomisi


Tarım. GSMH’nın % 13′ünü, dışsatımın % 80′ini tarım sektörü karşılamaktadır. Yaşamlarını toprağa bağlı olarak sürdüren halkın büyük bölümü, tarım ve hayvancılıkla geçinir. Tarım kesiminde makine ve yapay gübre kullanımı giderek yaygınlık kazanmaktadır. 1979′dan sonra yeniden ağırlık verilen tarım etkinlikleri, devlet desteğiyle oluşturulan büyük işletmelerde ve küçük aile çiftliklerinde sürdürülmektedir. Dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya, dünya kahve isteminin % 30′unu karşılar. Üretim, özellikle, Sao Paulo, Minas Gerais, Parana ve Espritio Santo’da 2.60 milyon hektarlık işletmelerde yapılır. Ayrıca, Asya dışındaki en büyük pirinç üreticisidir. Şekerkamışı güneydoğu eyaletlerinde; pamuk Sao Paulo, Rio Gran-de del Sul, Paraiba ve Pernambuco’da; tütün Salvador ve Rio Grande del Sul’da; kakao Salvador’da yetiştirilir.

                                                    (Pirinç Tarlası )

Besin gereksiniminin % 95′inin iç üretimle karşılandığı ülkede, öteki önemli tarım ürünleri manyok, mısır, buğday, soya fasulyesi, yerfıstığıdır. Atlas Okyanusu kıyılarında muz (dünyanın en büyük üreticisi) ve portakal (dünyanın ikinci büyük üreticisidir). Hayvancılık. Ülke, dünyanın önde gelen et üreticisi ülkeleri arasındadır: Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek ve katır. Küçükbaş hayvanlar; yaylalarda, kıyı ovalarında, özellikle Rio Grande del Sul’da yetiştirilir. Yılda yaklaşık 1 milyon ton balığın avlandığı ülkede, İstakoz, karides vb deniz ürünleri Avrupa ve ABD’ye satılır. Brezilya topraklarının 850 milyon hektarlık bölümü (özellikle Amazon Havzası’nda tropikal bölge) ormanlarla kaplıdır.

Doğal Kaynaklar. Ülke, yeraltı kaynakları açısından zengin olmakla birlikte; bunlardan istenildiği ölçüde ya-rarlanılmamaktadır. Minas Gerais, Carajas ve Corumba’dan çıkarılan demir filizi, dünya üretiminin % 15′ini; Mato Grosso ve Amapa’ tan çıkarılan manganez dünya üretiminin % 36′sını karşılamaktadır.

35 milyar tonluk demir filizi rezerviyle, Rusya Federasyonu’ndan sonra dünyada ikinci sırayı almaktadır. Boksit, tungsten, kurşun, asbest, kalay, kömür, krom, zirkonyum, titanyum, altın, elmas, gümüş, öteki önemli yeraltı zenginlikleri arasındadır.

Yeraltı zenginliklerine karşın, enerji konusunda dışa bağımlılık sürmektedir. Bahia, Alaogas, Sergipe ve Acre’ den çıkartılan petrol tüketimi karşılamaktan uzaktır. Doğal gaz üretimi ise 5.7 milyon m3′tür.